Ugrás a tartalomra

Hálószoba

Energiahatékonysági tippek az MVM Next-től

Életünk körülbelül harmadában alszunk, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk a hálószobánkra. Amennyiben tisztában vagyunk az optimális hőmérséklettel, a szellőztetési szabályokkal és a hűtési módszerek előnyeivel és hátrányaival, nem csak a hálószobát tehetjük komfortosabbá, de lakásunk többi helyiségét is.

Fűtés és szellőztetés

Érdemes tudnia, hogy a háztartásban felhasznált energia több mint felét a fűtésre fordítja, amelynek hatékonysága és energiatakarékossága ugyanúgy függ a fűtési rendszertől, mint az átgondolt fűtési szokásoktól.

Átgondolt fűtéssel jobb hatékonyság

Minden helyiségben olyan hőmérsékletet igyekezzen beállítani, ami az adott szobában folytatott tevékenységhez és a kellemes közérzethez szükséges. Míg a fürdőszobában, nappaliban és gyerekszobában szükség lehet 20-22°C fokra is, a hálószobában és a ritkán használt szobákban 18 °C is elegendő. Ne feledje: minden Celsius-fok 6% energia-megtakarítást jelent.

Éjszaka nyugodtan vegye lejjebb a fűtést, hiszen túlzott melegben aludni egyrészt nem is egészséges, másrészt felesleges energiapazarlás. Ha éjszakára, illetve távolléte idejére 5-8°C-kal csökkenti a helyiségek hőmérsékletét, 5-10% energiát is megtakaríthat, szemben a folyamatos fűtéssel. Válasszon az évszaknak megfelelő takarót! A kevésbé fűtött szobák ajtaját pedig mindig tartsa becsukva.

A lakás helyiségeinek javasolt, ideális hőmérséklete:

  • nappali: 20-22°C;
  • hálószoba: 15-18°C;
  • gyerekszoba: 20°C;
  • fürdőszoba: 23°C;
  • konyha: 16-18°C;
  • folyosó: 15 °C.

Váltson programozható termosztátra

Érdemes beruháznia egy elektronikusan szabályozható termosztátra a régi szabályozó helyett. Ezek a készülékek már programozhatóak, segítségükkel a fűtési időket és hőmérsékleteket automatikusan az életmódjához igazíthatja.

A fűtőtestet ne takarja el függönyökkel vagy bútorokkal, hogy a meleg szabadon áramolhasson a szobában. Fűtési rendszerét ellenőriztesse rendszeresen szakemberrel.

Új ablakkal védekezhet a hideg és a zaj ellen

Résnyire nyitott ablak mellett történő tartós szellőztetés esetén észrevétlenül illan ki a meleg a lakásból. Szellőztetéskor mindig nyissa ki az ablakokat teljesen, hogy az elhasznált, párás benti levegő minél gyorsabban és tökéletesebben kicserélődhessen a kinti friss levegőre.

Nagy páraképződés esetén – például fürdés vagy tusolás után – szellőztessen azonnal, hogy ne gyűlhessen össze a falakon és fugákban lecsapódó víz, ami könnyen penészesedést okozhat.

  • Így szellőztessen reggel: szellőztesse át a lakást alaposan, 10-30 perc erejéig, évszaktól függően. Télen rövidebb, nyáron nyugodtan hosszabb ideig. A fűtést csak a szellőztetést követően kapcsolja be, vagy tekerje magasabb fokozatra.
  • Így szellőztessen napközben: a nap folyamán szellőztessen három-négy alkalommal, 3-5 perc erejéig, teljesen kitárt ajtókkal és ablakokkal. Így a friss levegő megfelelően tud áramlani, anélkül, hogy a falak kihűlnének. Miközben szellőztet, a fűtést csavarja alacsonyabb fokozatra.

Éjjelente a lehúzott redőny, bezárt zsalugáter, illetve a fűtőtestet nem eltakaró függöny a hideget és a huzatot is visszatartja, ezáltal megakadályozza a meleg kiszökését. Célszerű hosszabb függönyt választani, de mindenképpen figyelni kell rá, hogy a függöny ne lógjon rá a radiátorra, hanem mögé legyen betűrve.

Hálószobai stand-by üzemmód

Talán Önre is jellemző, hogy a mobiltöltőt gyakran felejti – vagy hagyja szándékosan – bedugva a konnektorba, akkor is, ha nem használja azt. Jó, ha tudja, hogy ez a kis szerkezet ilyenkor is folyamatosan áramot fogyaszt.

Készülékvásárláskor hasonlítsa össze a különböző eszközök stand-by üzembeli fogyasztását is. Hosszabb távollét esetén teljesen kapcsolja ki a lakásban található készülékeket.

Ha kikapcsolja, akár 440 kWh áramot megtakaríthat

A szórakoztatóelektronikában a folyamatos készenléti (azaz stand-by) üzemmód hiánya ma már elképzelhetetlen. Egy átlagosan felszerelt, televízióval, video- vagy dvd-készülékkel, hifi-berendezéssel stb. ellátott háztartást a rejtett energiafogyasztást elkövető készülékek sokasága akár évi 440 kWh felesleges áramfogyasztással is terhelheti.

A kényelemnek tehát ára van. Kérdés, ér-e annyit, hogy készülékei azonnali szórakoztatásra készek legyenek, avagy túl nagy fáradságot jelent-e a távirányító helyett magát a készüléket kikapcsolni?

Hálószobai világítás

A világítást igazítsa a használathoz: az általános megvilágítás legyen alacsony, a munkavégzés helyén viszont magas. Ez nem csak a szemnek jobb, de az atmoszférára is jó hatással van. Valamint érdemes lemondania a folyamatos világításról – javasoljuk, hogy mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a világítás, ahol éppen tartózkodik.