Ugrás a tartalomra

Nappali

Energiahatékonysági tippek az MVM Next-től

Van néhány fontos kérdés, amelyek nem kapcsolódnak szigorúan egy helyiséghez sem, mégis érdemes róluk átfogóan beszélni. Egyik ilyen kérdés a világítás, amelynek megfelelő megválasztásával, beállításával és tudatos használatával hosszú távon is sokat megtakaríthat nem csak Ön, de Földünk is.
Emellett szót ejtünk egy olyan dologról, amely bár ártatlannak tűnik, mégis több száz kWh-tal képes megterhelni áramszámlánkat anélkül, hogy gyanakodnánk. Ez a stand-by üzemmód, amellyel kapcsolatban összeszedtük néhány hasznos információt.

Világítás

Az energiatakarékos égő ötödannyit fogyaszt, és tízszer tovább bírja

Azon világítótestekben, amelyek naponta a leghosszabb ideig világítanak, cserélje le a villanyizzót energiatakarékos égőre. Bár ezek beszerzési ára magasabb, mégis mintegy 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, és tízszer akkora az élettartamuk, mint a hagyományos villanykörtének, ezért hosszú távon sokkal gazdaságosabbak.

Napi egy-másfél óra használati idő már indokolhatja a hagyományos izzó energiatakarékosra való cserélését. Egy hagyományos villanykörte átlag élettartama kb. 1.000 óra, míg az energiatakarékos égők akár 8.000-12.000 órán keresztül is világítanak.

Az energiatakarékos izzót ne kapcsolgassa fel-le

Fontos szem előtt tartani, hogy az energiatakarékos égő gyakori fel- és lekapcsolása megrövidítheti annak élettartamát. A gyártók a megadott élettartamot az alkalmankénti min. 1 órás bekapcsolás esetén szavatolják.

Ezért olyan helységekbe ahol gyakori a fel és lekapcsolás, a hagyományos izzó jobb megoldás. A kompakt fénycső energiahatékonysága annál jobban tud érvényesülni, minél tovább van alkalmanként használatban.

Világítási teljesítmény összehasonlítása:

Válasszon jobb házőrzőt!

Ha elmegy otthonról, kapcsolja le a világítást. Bár kétségtelenül kellemes érzés, ha érkezéskor fényár fogadja az embert, mindez rengeteg energiát emészt fel feleslegesen. Betörés elleni védelemhez használjon inkább időkapcsolót és mozgásérzékelőt.

Takarításkor a világítótestek se maradjanak ki

Rendszeresen tisztítsa meg a világítótestet és az izzót is, de csak akkor, ha meggyőződött az áramtalanításról.

Ha teheti, válassza a jövő fényforrását!

A LED egy félvezető dióda, amely elektromos töltésű részecskék áramlásával fényhatást hoz létre. Az újabb fejlesztésnek köszönhetően a nagyteljesítményű LED-ek már alkalmasak akár egy 40-60W-os hagyományos wolfram szálas izzó kiváltására is.

Előnyei:

  • kiemelkedően magas élettartam;
  • kitűnő színvisszaadás;
  • a gyakori fel- és lekapcsolást jól tűrő képesség;
  • és a rendkívül alacsony fogyasztás.

Az elhasználódott kompakt fénycső azonban veszélyes hulladék, ezért kérjük, ne dobja a háztartási szemétbe! Begyűjtésére – akárcsak az elemek esetén – külön hulladékgyűjtők állnak rendelkezésére.

Légkondicionálás

Mielőtt klímát vesz...

...gondolja át, hogy valóban szükséges-e a klíma vásárlása, és megfelelő szigeteléssel, redőnnyel, zsaluval, függönnyel, szellőztetéssel nem előzhető-e meg a lakás túlzott felmelegedése!

Az ablak megfelelő árnyékolása – ablaktáblával, reluxával – nagyban hozzájárulhat a szobahőmérséklet szabályozásához. A hőszabályozásnak ez a természetes, egyszerű és energiatakarékos módja hatékonyabb, mint azt elsőre gondolná. Például egy napsütötte, akár 35°C-ra is felmelegedő tetőtéri lakás az ablakok lesötétítésével akár 26°C-os hőmérsékletre is lehűthető.

Ha nem is akar lemondani a klímaberendezésről, a megfelelő árnyékolás akkor is hozzájárul a légkondicionáló készülék optimálisabb működéséhez, jobb teljesítményéhez.

Ha klimatizálni muszáj, csak átgondoltan érdemes

Légkondicionáló berendezések nem csak a szoba hőmérsékletét csökkentik, de egyidejűleg a levegőt is megszűrik, valamint csökkentik a páratartalmat.

A mobil klímaberendezés a fáradt levegőt egy ajtó- vagy ablaknyíláson keresztül a szabadba vezeti, ezzel szemben a split klímák két részből állnak, és a hőt egy fixen a teraszra, vagy ablakpárkány alá szerelt kültéri egységen keresztül vezetik el.

A klímaberendezések a nagy nyári melegben hozzájárulnak a megfelelő, kellemes hőmérséklethez és komfortérzethez, de kétségtelen, hogy működtetésük jelentős energiafelhasználással jár. Ezért érdemes odafigyelnie a hűtendő helyiséghez legoptimálisabb készülék kiválasztására és annak átgondolt üzemeltetésére.

Vásárlásnál vegye figyelembe a zajtényezőt is. Különösen hosszabb üzemidőnél és éjszaka fordulhat elő, hogy a zajszint zavaró mértéket ér el.

Ne válasszon mobil készüléket!

A mobil klímaberendezésektől csak alacsony hűtési teljesítményt várhat, azon túl, hogy a fáradt levegő szabadba vezetését szolgáló ablak- vagy ajtónyílás egyidejűleg a meleg visszaáramlásának is utat ad. Igazán jó hűtési teljesítményre csak a szakemberek által beszerelt, fixen telepített készülékektől számíthat.

A helyiség méretéhez válasszon klímaberendezést

A klímaberendezést a helyiség méretének függvényében válassza ki. A számításhoz vegye igénybe szakember segítségét. A túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes biztosítani a kívánt hőmérsékletet.

A készülék kiválasztásakor legyen figyelemmel arra is, hogy a hűteni kívánt helyiségnek hány és milyen tájolású ablaka van, milyen hőforrások vannak a szobában (világítás, személyek és berendezések száma), valamint a helyiség hőszigetelése is fontos tényező.

Ha megy a klíma, az ajtó és az ablak legyen csukva

A klíma működtetése során az ajtók és ablakok legyenek csukva, különben a klímaberendezés hatása nem tud érvényesülni. A meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre járatja a berendezést, ami rendkívül nagy áramfogyasztást generál.

A megfelelő készülék kiválasztásánál vegye figyelembe azt az energiaveszteséget is, amely az ajtók és ablakok szükségszerű nyitásánál (nyitási gyakoriságánál) jelentkezik. Más típusú klímaberendezés felel meg otthonra, irodába, vagy egy üzletbe.

Ne hűtse túl

A szoba hőmérsékletét ne hűtse a külső hőmérsékletnél 8°C-kal alacsonyabbra. A túl nagy hőmérsékletkülönbség megfázáshoz vezethet.

Ha nappal – zárt ablakok mellett – működteti a klímát, éjszaka inkább szorítkozzon a helyiség teljes átszellőztetéssel történő hűtésére.

Sok esetben egy ventillátor is elegendő lehet a jobb közérzethez. A készülék mozgásba hozza az álló levegőt, a levegőáram pedig segíti a bőrön lévő nedvesség gyorsabb elpárolgását, ezáltal hűti a testet.

A stand-by üzemmód

Készülékvásárláskor hasonlítsa össze a különböző eszközök stand-by üzembeli fogyasztását is. Modern készülékeknél ez nem haladhatja meg az 1 Watt-ot.

Hosszabb távollét esetén teljesen kapcsolja ki a készülékeket.

Ha kikapcsolja, akár 440 kWh áramot megtakaríthat

A szórakoztatóelektronikában a folyamatos készenléti (azaz stand-by) üzemmód hiánya ma már elképzelhetetlen. Egy átlagosan felszerelt, televízióval, video- vagy dvd-készülékkel, hifi-berendezéssel stb. ellátott háztartást a rejtett energiafogyasztást elkövető készülékek sokasága akár évi 440 kWh felesleges áramfogyasztással is terhelheti.

A kényelemnek tehát ára van. Kérdés, ér-e annyit, hogy készülékei azonnali szórakoztatásra készek legyenek, avagy túl nagy fáradságot jelent-e a távirányító helyett magát a készüléket kikapcsolni?

Figyeljen a rejtett fogyasztásra!

A rejtett stand-by fogyasztás a meleg hálózati csatlakozón, vagy átalakítón figyelhető meg. Az ilyen eszközöket válassza le teljesen a hálózatról, például kapcsolós dugaszoló aljzat alkalmazásával.

Válasszon profi számítógépet, profi energiamenedzserrel

Új számítógép vásárlásakor figyeljen arra, hogy energiagazdálkodási rendszerrel ellátott készüléket válasszon. Az ilyen berendezéseknél csak azok a részek kapnak áramot, amelyek aktuálisan épp használatban vannak.

Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt kapcsolja ki teljesen. Jó, ha tudja, a képernyővédő becsapós dolog: mozgóképek esetén még több energiát is elfogyaszt, mint normál üzemmódban. Jobb, ha hosszabb munkaszünet esetén teljesen kikapcsolja a képernyőt.

Hagyja a faxot is aludni!

A telefax-készülékeknek folyamatosan üzemben kell lenniük ahhoz, hogy az érkező fax-üzeneteket fogadni tudják. Ezért nem megoldás, hogy kapcsolható dugaszolóaljzattal válassza le a hálózatról.

Keresse azokat a készülékeket, amelyek alvó üzemmóddal, úgynevezett „Sleep-Modus“-szal rendelkeznek. Ebben a módban a hálózati készülék kikapcsol, a faxkészülék viszont üzemkész marad. A fogadókészséghez szükséges alkatrészek egy külön, kis hálózati egységen keresztül kapják az áramot.