Ugrás a tartalomra

Napkollektor

Energiahatékonysági tippek az MVM Next-től

4,8 milliárd év múlva a Nap hidrogénkészlete a végére jár, de egészen addig fénnyel és meleggel látja el Földünket. Ezt a kimeríthetetlen, ingyenes energiát egyre jobb megoldásokkal tudjuk háztartásunk igényeire fordítani.

Még az alacsony, vagy szórt napsugárzásnak is van ereje. Már az építkezés során fontos, hogy figyelmet fordítsunk a Napra: a szobabeosztás kialakításánál, a déli fekvésű nagy ablakfelületek hőszigetelő üvegezésénél, vagy akár a télikert kialakításánál.

Bár az ember évezredek óta hasznosítja a napenergiát, sokáig nem készített olyan berendezést, amely a napenergia felfogását szolgálta volna. Ez a hosszú időszak a napenergia passzív hasznosításáról szólt, míg a XX. század derekán meg nem jelentek az első, napenergia hasznosítással működő melegítő és elektromos áramot előállító rendszerek, amelyeket Európában a 60-as évek vége óta üzemeltetnek. A napenergia befogására és elvezetésére szolgáló gépészeti berendezések alkalmazását nevezzük a napenergia aktív hasznosításának.

Passzívan is haszonnal

Minden épület hasznosítja a ráeső napsugarak energiáját, az egyik jobban, a másik kevésbé jól. A Nap fénye – akár aktívan, akár csak passzívan használjuk is, akár sok jut belőle, akár csak kevés – mindenképp ingyenes, tiszta és kifogyhatatlan energiaforrás. Mást jelent persze a napenergia hasznosítása az Egyenlítőhöz közel és mást az északi országokban, ahol még a nyári időszakban is gyakori a fűtési igény, és mást jelent nálunk, a mérsékelt éghajlati övben is, ahol télen kevés a napenergia, nyáron pedig sok.

Épp ezért hazánkban a passzív napenergia hasznosításának az őszi és tavaszi időszakban van nagy jelentősége, ami azt is jelenti, hogy a fűtőberendezések méretezésénél sajnos nem tudjuk figyelembe venni, az üzemeltetés során viszont már jelentős költséget takaríthatunk meg segítségével.

A közvetlen napenergia felhasználásának legegyszerűbb módja, ha a ház déli oldalán a benapozás szempontjából optimális méretű hőszigetelő ablakokat helyezünk el, az épület alaprajzát kevés kiszögeléssel tervezzük, és a lakótereket elsősorban a déli oldalra rendezzük. A ház déli bejáratánál lévő fűtetlen üvegelőterek, mint például az üvegezett terasz, veranda, szélfogó vagy üvegház jelentősen hozzájárulnak a ház energiatakarékosabb fűtéséhez.

A megfelelő építészeti megoldásokkal akár 15-20%-os energia megtakarítás is elérhető a hagyományos építkezéssel szemben.

Aktívan a leghatékonyabban

A passzív napenergia hasznosításának előnye az egyszerű (és ezért költséghatékony) megoldások alkalmazása.

Ahhoz azonban, hogy a napenergia adta lehetőségeket hatékonyabban ki tudjuk használni, érdemes olyan technológiai megoldásokat alkalmazni, amelyek speciálisan a napenergia befogására és hasznosítására készültek. Ennek két legelterjedtebb eszköze a napkollektor és a napelem.

Napkollektor: melegvíz a nap erejével

A déli országokban a nagy szállodák teljes melegvíz szükségletüket a nap erejével fedezik. Egy megfelelően nagy, jól pozícionált napkollektorral és melegvíztárolóval Ön ugyanígy biztosíthatja háztartása teljes melegvíz ellátását, sőt még a fűtésre is rásegíthet vele, ráadásul ma már az ehhez szükséges beruházás sem jelent elrugaszkodott költséget.

Magyarországon a napos órák száma 1.900-2.000 óra/év, ami megfelel az európai átlagnak. A tavasztól őszig terjedő időszakban 1 négyzetméter kollektor-felülettel 200-600 kWh hőenergia termelhető.

A naplopás módszertana

A napkollektor úgynevezett folyadék-típusú sík kollektor, amelyben nem mérgező fagyálló folyadékot melegít a befogott napenergia. Ez a folyadék áramlik a kollektor és a hőcserélő között, ahol átadja hőjét a víznek.

Az elnyelő szerkezet egy vörösréz lemezből készített felület, míg a hő elszállítása egy szintén vörösréz anyagú csőrendszer segítségével történik. A maximális hőhasznosítást a vörösréz speciális, szelektív hőelnyelő bevonata biztosítja, a hőveszteséget pedig a kiváló szigetelés és a szerkezetet lefedő szolár üveglap akadályozza meg.

A napkollektorok telepítésekor legfontosabb a déli tájolás és a megfelelő dőlési szög kialakítása. Hazánkban az optimális dőlésszög 40-70° között van.

Napkollektor-matek

Egy ember naponta kb. 50-60 liter melegvizet használ el, amelynek előállításához kb. 2-3 kWh hőenergia szükséges. 1 négyzetméter napkollektorral a nyári félévben napi 2-2,5 kWh, télen 0,5-1,5 kWh napenergia hasznosítható, így tehát személyenként 1-1,5 négyzetméter napkollektorral általában elő lehet állítani a szükséges melegvíz mennyiséget.

Éves átlagban ez 60-70%-os megtakarítást jelent, ami a nyári félévben közel 100%, de a téli félévben is eléri a 30-40%-ot. Családi házak esetében melegvíz készítés céljára 2-3 db, nagyobb vízfogyasztás esetén 4-5 db 2 négyzetméteres napkollektort célszerű felszerelni. Szükség van egy viszonylag nagyméretű, általában 200-500 literes melegvíztárolóra is.