Ugrás a tartalomra

Fürdőszoba

Energiahatékonysági tippek az MVM Next-től

Bár a fürdőszobában viszonylag kevesebb időt töltünk, mégis fontos odafigyelni rá, hiszen a fürdőszoba kényes terület – kialakításánál figyelni kell a vizesblokkokra érvényes szabályokra.

Ügyelni kell rá továbbá, hogy a fürdőszobában a hőmérséklet a többi szobához képest magasabb, 22°C legyen. Emellett fontos, hogy a melegvíz előállítását hatékonyabbá és gazdaságosabbá tegyük.

Ebből a cikkből megtudhatja, mennyi vizet használ el, illetve hogyan csökkentheti ezt a mennyiséget, hogyan tarthatja karban készülékeit, és miként optimalizálhatja melegvíz-felhasználását!

Mennyi melegvizet használunk nap mint nap?

A háztartási energiafelhasználás legnagyobb hányada – a fűtés után – a melegvíz előállítására esik. Érdemes tudnia, hogy egy ember átlagosan 30-50 liter melegvizet használ el naponta, amelynek több mint fele jut a fürdésre, jelentős hányada a konyhában hasznosul, és még a lakás tisztítása is benne foglaltatik.

A villanybojler és az átfolyós vízmelegítő helyes használatával jelentős mennyiségű energiát megtakarítva juthat melegvízhez a nap minden szakában. Valamint jó, ha tudja: a fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás.

Egy háromperces zuhanyozáshoz 30-50 liter víz szükséges, valamint 1-1,9 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 120-150 liter vizet és 5-6,8 kWh áramot is el kell használnia.

A kívánt vízhőfok ismételt beállításakor elkerülheti a felesleges energiaveszteséget, ha vízfolyás-megszakítót használ, így nem kell minden alkalommal újra és újra beállítania a hőfokot (az egykaros, hőkeveréses vízcsap és a termosztát-vezérelt keverőegység egyaránt az állandó hőfokot szolgálja).

További víz- és energiamegtakarítás céljából használhat vízsugárszűkítőt és légkeveréses tusolófejet is – ez a típus porlasztja a vízsugarat, ami azonos vízmennyiség mellett jobb tisztítóhatást eredményez, valamint tusolás után a habfürdő maradványait sokkal könnyebben tüntetheti el egy gyors, hideg zuhannyal, mint melegvízzel.

Vízmelegítés: helyes használattal energiát takaríthat meg

Szemben a régi, hidraulikus készülékekkel, a modern, elektronikus vezérlésű átfolyós vízmelegítők már pontos hőmérséklet-beállítást tesznek lehetővé. Ez nem csak nagyobb kényelmet, de akár 20 %-os energiamegtakarítást is jelent: állítsa be előre a villanybojlert a kívánt fürdővíz-hőmérsékletre – minél alacsonyabb ez a hőmérséklet, annál takarékosabb a víz felmelegítése!

Ezáltal nem lesz szükség hideg víz hozzákeverésére sem, valamint ha rendszeres használat esetén nem állítja 60°C foknál magasabb hőfokra a készüléket, akkor megelőzheti a fűtőszál vízkövesedését, és csökken a külső hőveszteség is. Viszont ha hosszabb ideig nem használja a bojlert, akkor kapcsolja ki teljesen (vagy téli időszakban állítsa azt fagyásvédett üzemmódba); villanybojler-vásárlásakor érdemes arra is figyelni, hogy a készülék mennyi áramot fogyaszt készenléti üzemmódban.

Lehetőség szerint a felhasználási hely közelébe telepítse a készüléket. Ha ez nem megoldható, akkor mindenképpen gondoskodjon a vezetékek optimális hőszigeteléséről(barkácsboltokban is beszerezhető Polifoamból készült csőburkoló, amellyel egyszerűen szigetelheti a csöveket).

Mennyi áramot fogyaszt évente a mosógép egy átlagos háztartásban?

Mosógép a víz felfűtéséhez használja a legtöbb áramot, ezért mosson alacsonyabb hőfokon, mondjon le az előmosásról és válasszon energiatakarékos, vagy rövidprogramot; ezzel akár az áramfelhasználás egyharmadát is megtakaríthatja. Valamint igyekezzen kiasználni a mosódob teljes befogadóképességét! A normál mosógép áram- és vízfogyasztása független attól, mennyi ruhát rak a mosógépbe: féltöltetnél ugyanannyi áramot és vizet elfogyaszt, mintha a mosódob tele lenne.

Az új mosógépek a nyolcvanas évek készülékeivel szemben akár 60%-kal is kevesebb áramot fogyasztanak. A vízfelhasználás az óta majdnem negyedére esett mosásonként, átlag 150 literről 39 literre. Új készülék vásárlása során az ár és a készülék tudása mellett szolgáljon fontos szempontként a minden gépen kötelezően feltüntetett EU címke, amely az energia- és vízfogyasztás mellett a mosási hatékonyságról, a maximális töltési súlyról és a centrifugálási sebességről is ad információt.

Válasszon olyan készüléket, ahol a mosási hőfok a mosási programtól függetlenül, egyedileg állítható! Vásárlásakor figyeljen arra is, hogy a készülék külön a melegvízre is csatlakoztatható legyen (ezen készülékek két csatlakozással rendelkeznek, külön a meleg- és hidegvízhez, ezáltal a készülék direktben rácsatlakoztatható a melegvíz-ellátásra).

A normál szennyezettségű ruha már 60°C-on is tiszta lesz, ezen a hőmérsékleten már a baktériumok is elpusztulnak. A ruhák főzésére, 95°C-on történő mosására csak egészen kivételes esetekben lehet szükség. A legtöbb esetben a 30-40°C-os mosás tökéletes eredményhez vezet, lényegesen kevesebb energia felhasználásával.

A makacs foltokat inkább kezelje egyedileg, ahelyett, hogy az egész töltet mosnivalót magas hőmérsékleten, sok mosószer hozzáadásával mosná. A mosószer adagolásánál vegye figyelembe a víz keménységi fokát, és ha lehetséges, mondjon le az öblítő használatáról (pl. törölköző mosásánál). Vegye figyelembe, hogy a mosószerek rendkívüli mértékben terhelik a környezetet. Amennyiben teheti, váltson környezetbarát mosószerre! Szárítógép használatával az öblítő használata a mosás során egyébként is felesleges, mert a szárítógépben a ruha puha marad. Csak a műszálas ruhák esetén van szükség az öblítő használatára, ami megakadályozza a ruhaneműk elektrosztatikus feltöltődését.

Mindent a szárításról

A mosott ruha szárításának leginkább energiatakarékos módja még mindig a teregetés és a természetes száradás, de az idő- és helytakarékos szárítógépet már nagyon sok háztartás nem tudná nélkülözni. Vásárlásnál olyan készülék mellett döntsön, amelynek vezérlése nedvességfüggő, például az azonnal vasalásra kerülő ruhákhoz külön programot biztosít. (Ha szárítás után rögtön nekikezd a vasalásnak, a ruhának nem kell teljesen száraznak lennie, azaz gépi szárításához kevesebb idő és energia is elegendő.)

Általában nincs értelme túlzott fordulatszámra állítani a centrifugát, így mindig a célnak megfelelő centrifugázási fordulatszámot használja! Ha 1.200 helyett 800 fordulatszámmal végzi feladatát a készülék, egyharmaddal kevesebb energiát használ. 

Szárítási idő és áramfelhasználás a szárítógépnél, különböző fordulatszámon (program: pamut, teljesen száraz):

Más a helyzet azonban, ha a mosást követően a ruha nem a szabad levegőn, hanem szárítógépben szárad: ebben az esetben a magas fordulatszámú centrifugálás adja a gazdaságosabb megoldást. Így ha például 800 helyett 1.000 fordulatszámon centrifugálja a ruhát, a szárítógép akár 20-25%-kal kevesebb energia felhasználásával fogja megszárítani azt.

Hasonlóan a mosógép dobjához, a szárítógép teljes űrtartalmát is célszerű kihasználni – töltse tehát tele a készüléket! Minden szárítási turnus között tisztítsa meg a levegőszűrőt, így garantálhatja a folyamatosan jó teljesítményt.

Vannak készülékek, amelyek ötvözik a mosó és a szárítógépet. Ezek a kombinált mosó-szárítók nagyon sok áramot fogyasztanak, sokkal többet, mint a két készüléktípus külön, ezért ha teheti, inkább ne vegyen kombinált gépet.